Lekkere makkelijk te maken oliebollen
Wat heb je nodig ? (voor ongeveer 25 oliebollen)
- 500 gram bloem
- 5 deciliter melk
- 40 gram gist
- 75 gram gele rozijnen
- 75 gram blauwe rozijnen
- 75 gram krenten
- 50 gram sukade
- 2 appels (bij voorkeur goudreinetten)
- 3 Liter sla-olie
Wat moet je doen?
- Zeef de bloem boven een grote kom en maak in het midden een kuiltje.
- Los gist op in wat lauwe melk en giet dit mengsel in het kuiltje.
- Voeg daarna – Scheutje voor scheutje -de rest van de lauwe melk toe en wat zout.
- Maak, Goed roerend vanuit het midden, een mooi glad, vloeiend beslag.
- Was de rozijnen en krenten en laat ze heel goed uitlekken.
- Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
- Snipper vervolgens de appels en de sukade fijn.
- Doe de rozijnen, krenten, fijngesnipperde appels en sukade in het beslag en schep alles goed door elkaar.
- Laat dan het beslag – goed afgedekt met een vochtige doek- op een warm plekje 1 uur rijzen.
- Verwarm in een frituurpan de sla olie tot er een lichte damp van afkomt en leg keukenpapier klaar.
- Maak met 2 eetlepels (telkens even in hete olie dopen), of een ijsschep, bollen van het beslag en laat die in de hete olie glijden.
- Bak de oliebollen (5 te gelijk) in 5 minuten gaar en goudbruin.
- Als het goed is, draaien de bollen na ongeveer 3 minuten vanzelf om, doen ze dat niet geef ze dan even een duwtje.
- Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
- Bestrooi de oliebollen voor het opdienen met poedersuiker.
Geef een reactie